Znacz膮cym detalem lokalnej tradycji 艣lubnej jest przywitanie go艣ci pod sal膮 weseln膮. Przede wszystkim w艂a艣ciciele albo wodzireje witaj膮 pa艅stwa m艂odych. Sta艂ym detalem takiej kr贸tkiej uroczysto艣ci jest skosztowanie przez m臋偶a oraz 偶on臋 chleba ze sol膮. Wyra偶aj膮 w ten spos贸b szacunek do bazowych warto艣ci ludzkich oraz tych, kt贸rzy ten chleb piekli. P贸藕niej m艂odzi wypijaj膮 po lampce szampana, jakie cz臋sto s膮 po艂膮czone czy te偶 po艂膮czone. Panna m艂oda nie mo偶e uroni膰 kropli, 偶eby nie poplami膰 sukni, co mo偶e zwiastowa膰 problemy. 

Ostatnim elementem jest rzucenie kieliszk贸w tak by si臋 st艂uk艂y, co ma przynie艣膰 powodzenie oraz szcz臋艣cie w przysz艂ym 偶yciu - wypr贸buj w贸dka na wesele Ostr贸w Wlkp i zadbaj o trunki na weselu. Po powitaniu pan m艂ody przenosi wybrank臋 przez pr贸g sali oraz zajmuj膮 wraz miejsca u szczytu sto艂u. Czasami uprzednio nast臋puje oferowanie podarunk贸w 艣lubnych, je偶eli nie dokonano tego bezpo艣rednio po 艣lubie. Go艣ci wita na og贸艂 wodzirej, czy te偶 rodzice pa艅stwa m艂odych. W nale偶ytym tonie le偶y tak偶e p贸藕niejsze spe艂nianie toast贸w przez m艂odych z wszystkim zaproszonymi parami oraz ma艂偶e艅stwami, co te偶 jest okazja na chwil臋 rozmowy i powitanie.