Ludzkie stopy są w stanie być dotknięte przez różne choroby. Spośród nich w większości wypadków, bo w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się żółte oraz wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niewygodnego, przede wszystkim zanadto wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której na ogół ulegają osoby zmywające naczynia oraz moczący ręce w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać natomiast stan zapalny, zwany zanokcicą. Nareszcie choroby wirusowe są w stanie wywołać brodawki płytek paznokciowych, których efektem ma prawo być brak wzrastania paznokcia.

Wszystkie te schorzenia wolno odkryć oraz właściwie wcześnie je leczyć to naturalnie dzięki przeróżnego rodzaju badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom syntetycznym składu paznokcia - tu pomoże https://kosmetolog-gdynia.pl/podologia/. Co więc powinniśmy jeść? Nieodzowne jest zapewnienie organizmowi należytej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach i ryżu. Schorzeniom tym można też zawczasu zapobiegać poprzez stosowną pielęgnację paznokcia, jednakowoż w razie konieczności również zmiana sposobu odżywiania i obuwia.