W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszą się soki tłoczone. Produkowane są one jedynie z prawdziwych owoców, a technologia tłoczenia pozwala na zachowanie w nich odżywczych składników. Jest to bardzo ważne, bowiem zbyt duża obróbka przyczynia się do utraty wielu wartościowych witamin i minerałów, a co za tym idzie także zdrowotnych korzyści.

W przypadku soków tłoczonych do pasteryzowania stosuje się niską temperaturę, jaka niszczy wszystkie bakterie, ale jednocześnie nie niszczy zbytnio witamin. Systematyczne ich picie to świetne uzupełnienie codziennej diety, co istotne mogą je pić nawet osoby w podeszłym wieku oraz dzieci.

Soki tłoczone są smaczne, szczególnie że ich wybór w sklepach jest coraz większy i każdy może sobie znaleźć ulubiony. W zasadzie każdy producent syropów owocowych posiada ich w ofercie co najmniej kilka, tak więc jest w czym wybierać. Przeważnie sprzedawane są w workach foliowych, z wygodnym kranikiem do nalewania.